Stránky

středa 17. července 2013

Maendeleo versus rozdavačná pomoc

Jsem přesvědčená, že vždycky je lepší dělat něco než nic. Výzvou ale zůstává, jak dělat rozvojovou pomoc dobře.
Odevšad jde cítit, že lidi jsou tady stále zvyklí dostávat něco zadarmo a mnohdy se nejedná o malé částky peněz. Někteří místní se nebojí říct si otevřeně o dárky a nepřijde jim na tom vůbec nic divného. Přímým důkazem jsou ty malé děti, které se nebojí na nás pořvávat ať jim dáme sladkosti nebo přímo peníze. Už nás to celkem otravuje. Snažíte se změnit přístupy jejich rodičů a dát jim najevo, že my jim nehodláme dát něco za nic – jen tak. Snažíte se jim vštípit, že pokud neprokážou ochotu aktivně se zúčastnit a nepřijdou nejen s nápadem, ale také s plánem realizace a způsobem, jakým k ní přispějí, tak z těchhle bohatých bělochů (za které vás zákonitě považují, i když jim řeknete, jak se snažíte shánět peníze, že to stojí spoustu úsilí, že pracujete jako dobrovolníci a že jste studenti) nic nekápne. Chvilkama máte pocit, že se vám to aspoň u některých i daří, ale pak jsou tu zase ty čtyřleté děti, které na vás pokřikují „give me money“ a zabaví se tím na dlouhou chvíli. To na vás padne pocit beznaděje, že i ti nejmenší od vás pořád očekávají něco úplně jiného, než jim chcete zprostředkovat.
Těžko se tu mění pohledy místních na věc, když stále existují organizace, které prostě všechno zaplatí, předají hotově peníze nebo hmotné statky. Pokud do něčeho investuju svůj čas a něčí peníze, byla bych hodně zklamaná, kdybych viděla – respektive neviděla – výsledky při mé další návštěvě. V momentě, kdy zdroje ze Západu vyschnou, projekty se buď zcela zastaví nebo fungují jen ve velmi omezené podobě. Támhle na vás vyskočí opuštěná hala pro chov kuřat (vedle staví jiná organizace další), jinde jen z jedné třetiny využívaná školka nebo neskutečně předimenzované komunitní centrum (proč ne, když na něj místní nemuseli přispět ani korunu).
Škoda, že se velká část neziskovek nesnaží využít té příležitosti, že to jde na základě předchozích zkušeností jiných organizací dělat jinak, snad líp. Škoda, že raději neokopírují formát jiné neziskovky, která má zkušenosti a má systém, který nějakým způsobem funguje.
O co se pokouší Maendeleo? Snažíme se podpořit místní systémem velmi levných půjček. Z naší pomoci se tak vyeliminují lidé, kteří pasivně čekají na dary ze Západu a věří, že bez práce jsou koláče. Protože lidé, kteří obdrží půjčku, vědí, že ji musí splatit, neodsouhlasí naší organizaci projekt, který je pro ně málo přínosný nebo zhola nesmyslný, jako by se to mohlo stát, když by namísto půjčky obdrželi grant a něměli tak co ztratit.

Žádné komentáře:

Okomentovat