Stránky

pondělí 22. července 2013

Práce v Malawatu

Z komunity přichází hodně nápadů, jak bychom jí mohli pomoci. Problém je, že myšlenky na konkrétní realizaci ze strany místních přichází o poznání pomaleji. Snažíme se jim vysvětlit jak fungujeme a co je naším cílem. Zdůraznit, že jsou to oni, kdo musí aktivně přijít s jasným plánem a my potom můžeme zvážit, jakým způsobem tyto plány podpořit. Podporujeme je v myšlence, že jejich síla není v jednotlivci, ale ve skupině a že musí víc spolupracovat, aby mohli sdílet náklady a zvýšit svoje výnosy. Když jim spočítáte pár jednoduchých příkladů, utvrdíte je v tom, že práce ve skupinách není bláznivá ani utopická a když je dobře zorganizovaná, přinese jim nesčetné výhody.

Pokud jde o Zemědělské mikropůjčky, od letoška posílíme supervizi o 100 %, což nám umožní lepší možnost kontroly a řešení případných problémů přímo v průběhu implementace. Než dostanou nové skupiny půjčky, budou muset prokázat schopnost pracovat ve skupině. Připravujeme vícero opatření, jak vybrat co nejschopnější farmáře do skupin. Jak říkají sami nejúspěšnější farmáři zapojení do systému mikropůjček – to, že je někdo chudý není nutně jediné kritérium pro zapojení do skupiny.

Na další dny tady plánujeme hned několik teambuildingových akcí. Budeme dělat workshop výroby mýdla, chceme místním ukázat využití solární energie za pomoci solar cookerů, vezmeme farmáře na inspirativní obhlídku úspěšného projektu (výroba bambusových výrobků) a jako zábavu uspořádáme „family day“ s kopou jídla (systém „sněz, co si přineseš“) a soutěží :)

Žádné komentáře:

Okomentovat