Stránky

neděle 6. července 2014

Karibuni tena...Tanzania!

KARIBUNI TENA - v překladu ze svahilštiny "vítejte zpátky", "jste opět vítáni", srdečné vítání zpět do Tanzanie, které Vám budou všichni Tanzanci neustále opakovat a budou velmi rádi, když se za nimi opravdu vrátíte. Znovu Vás budou chtít hostit jak nejlépe umí.

My jsme tento název záměrně převedli i na náš blog, myslíme, že se docela hodí a určitě budeme rádi, když se na něj budete vracet a něco si o našich cestách i "práci" v Tanzanii přečtete. :-) Ať už sem tam nebo třeba i pravidelně. Loňský online deník (bubbagump.blog.com) jsme bohužel museli z technických důvodů této domény přesunout, i když je nám jasné, že jeho název už se nám nepodaří překonat. Původní blog již nebudeme aktualizovat, pouze jsme jeho obsah z minulého pobytu překopírovali sem, abychom měli vše pohromadě. Snad i Vám tato proměna usnadní čtení (a ušetří nervy jako nám). :-)

Zatímco do Česka přichází horké léto plné bouřek a přívalových dešťů, v Tanzanii letní období dešťů skončilo a rychle začíná suchá a teplá zima (bráno na naše poměry). Pro Tanzance v regionu Mbeya to znamená jediné - čas hlavních rýžových sklizní. Pro české dobrovolníky Maendelea to také znamená jediné - čas zase vyrazit na tanzanský venkov. Čekají nás teploty kolem 28°C, slunce, které nás v suchém vnitrozemí neopaluje ani nespaluje, a spousta přátel a farmářů, na které se těšíme. Jsme zvědaví, jaké výzvy nás letos čekají.

Odjíždíme už zítra, panika, cestovní horečka, nenápadný, ale všudypřítomný stres nebo jakkoliv se to dá nazvat, to všechno je tady. Martin ještě odletěl přednášet na konferenci do Anglie, takže se sejdeme v Praze na letišti... :-P Zbývá pořád vyřídit asi tak několik formalit, sbalit bágly a můžeme vyjet.


Závěrem chceme poděkovat reklamní firmě HV propag z Olomouce, která nám pomohla potisknout trička do Tanzanie, děkujeme! :-)

Výsledek, jak se jim to skvěle povedlo, můžete vidět tady a dále potom z fotek z Tanzanie, které budou přibývat už brzo. ;-)


















Na opravdový, lehce filosofický závěr tohoto příspěvku...
Při večerní procházce se psy jsem dýchala letní vzduch a vnímala krásu české krajiny. Nabírám do zásoby představy, po kterých mi bude smutno a které si budu vybavovat ve vyprahlé Tanzanii. Je to tu oproti pláni Usangu jako v pralese, věřte mi. :-) Ale dost nostalgie, nejedeme přece na tak dlouho! :-) V září zdar!

1 komentář: