Stránky

čtvrtek 28. srpna 2014

Tanzanský hrnečku - VAŘ!

Kromě práce s farmáři pro neziskovou organizaci Maendeleo jsem si letos dala ještě jednu svoji osobní misi... Nápad přišel z ničeho nic, prostě jsem si řekla, že budu fotit všechno, co jíme. Někde nebylo vhodné fotit, jinde nebyl po ruce foťák, ale myslím, že pro představu to bude bohatě stačit. Občas jídla nevypadají tak dobře, jaká ve skutečnosti jsou :-P. Zvlášť některá jsem si fakt oblíbila a těšila jsem se na ně už z Česka ještě před (svým druhým) příjezdem do Tanzanie. Takže přeju příjemnej kulinářskej zážitek a nebojte se jídla zkusit v kuchyni...
Pokud Vás na něco bude zajímat recept, zkuste napsat. ;-)

SNÍDANĚ

Snídaně jsou obvykle podávané kolem desáté hodiny ranní (liší se podle zaměstnání a u farmářů se to různí i podle období v roce), ve velké většině případů jsou to teplá jídla a k těm čaj. Někdy se jen ohřeje to, co zbylo na večeři, takže rýže, brambory, cokoliv. Víc už napoví fotky... :-)

1. černý čaj a limetky z místního políčka
2. jedno z nejčastějších skvělých snídaňových jídel - chapati z pšeničné mouky, vody, oleje, cukru a soli


3. "buchty" pečené na pánvi, dělají se jen v některých domácnostech... namazané s máslem a k tomu černý čaj s mlékem... čaj je vždy náležitě (pře)slazený :-)


4. rýže smíchaná s celými brambory, mrkví a s omáčkou k masu (podobná vývaru) z předchozího večera, čaj s mlékem


5. celé brambory s omáčkou z fazolí, mrkve a rajčat - dobrota :-), čaj s mlékem


6. dušený banán smíchaný se zelím, osolený a k tomu rýže zbylá ze včerejšího večera, černý čaj


7. rýže a fazole - hodně častá klasika, černý čaj


8. osmažená ryba na slunečnicovém oleji, později daná do omáčky z kokosového mléka, rýže - zbylo z předešlého večera


9. rýže s místním "špenátem" - něco jako listové čínské zelí - nadrobno nakrájené, připravené dušením s rajčaty, cibulí a trochou vody a oleje, osolené - moje oblíbené :-)..., černý čaj


10. snídaně v hostelu v Irinze, 2 kusy toustového chleba, vajíčko, lehce slanější máslo Blue Band, čaj s mlékem a dokonalá papája, kterou jsme si k tomu koupili jako zákusek :-)


11. džus z papáji a pomerančů - podomácku připravený :-)... naprosto luxusní! pro mě nenahraditelná záležitost...


12. asi nejpodivnější snídaně, kterou jsme letos měli :-)) - dva toustové chleby s rýží a černý čaj :-P


13. snídaně v hostelu v Tukuyu - dva suché toustové chleby, vajíčko, čaj  a naše vitamíny B, C a magnésko (ranní dávka imunity :-D) :-) - před výstupem na horu Rungwe


14. čaj bez vody :-) aneb čaj udělaný jen z mléka a sáčku černého čaje :-)


OBĚDY A VEČEŘE

Obědy i večeře jsou podávané později, než jsme v Česku zvyklí. Obědy jsou obvykle kolem druhé, ve městě často až kolem čtvrté hodiny. Večeře v domácnostech nejčastěji kolem deváté hodiny večerní, i později. Nemůžeme říct, že bychom někdy neměli už hlad (někdy i větší :))) ), ale vždycky jsme se nakonec dočkali. Místní nám říkají, že jídlo je v Tanzanii tehdy, až je hotové. :-)) Opět bývají vždy teplá jídla, a to v obou případech. Obecně tu jíme 3x denně, za to poměrně velké porce. Tanzanská kuchyně je známá pro hodně zeleniny ke každému jídlu a nejčastěji se jí jako příloha rýže nebo kukuřičná kaše ugali. 



1. večeře v hostelové restauraci v Dar es Salaamu - hrášek, rajčatová omáčka k masu, kuře a místní "špenát"... Coca-Cola nesmí chybět :-))


2. oběd v restauraci v Tukuyu, hovězí maso v omáčce, zelenina, místní bramborové chipsy


3. kuře s rýží, fazole, místní špenát a mrkev :-)


4. rýže "pilau" = se speciálním kořením, kuře, rajčatová omáčka k masu a zelenina jako příloha :-)


5. rýže s místním špěnátem, fazole a kachumbari - vynikající salát z oloupaných rajčat, s trochou cibule (drobně nakrájené), sůl a někdy i zelená paprika - náš velmi oblíbený :-)


6. večeře v lokální restauraci v městečku Makambako - rýže, fazole, rajčatová omáčka k masu, špenát a černý čaj


7. kuřecí polévka, obdobná vývaru... uvnitř jsou jen brambory (celé), maso je podávané vcelku, třeba celá kuřecí noha nebo velký kus hovězího (vždy i s kostí)... Martin to má rád :-)


8. k večeři byla rýže se špenátem a kachumbari... spolu s fazolemi k rýži velmi časté, chutná nám :-)


9. večeře: tradiční ugali, velká pochoutka místních - kaše z kukuřičné mouky a vody (letos jsme si ugali docela oblíbili :-) ), k tomu fazole a špenát


10. rýže se zelím a trochou rajčat v zelí... překvapivě dobrá kombinace! :-)


11. zmiňovaná kukuřičná kaše ugali a špěnát, rajčatová omáčka s hovězím masem a mrkví... ugali se (se všemi přílohami) skoro ve všech případech jí rukama, ne příborem


12. večeře: rýže a špagety s rajčatovou omáčkou, špenát... těstoviny nejsou vůbec časté, je to spíše výjimka


13. chipsy mayai - brambory nakrájené na čtvrtky, osmaží se na oleji, přidá se trochu soli a dvě vajíčka... podává se s chilli omáčkou :-)... skvělá rychlovka


14. kousky nevykostěné ryby hluboce osmažené v slunečnicovém oleji tak, aby vypadaly úplně suše; poté přidané do hrnce s kokosovou omáčkou, povařené... na konci je maso úplně měkké, s rýží


15. moje oblíbená kašička :-)... Uji - kaše z domácky namíchané prosné mouky, hodně oslazená (vše se sladí místním třtinovým cukrem), podle místních velmi výživná... dospělí ji často odmítají, protože je hlavně pro děti :-)... my si ji dáváme vždycky večer před večeří, ve velkém!


16. další poměrně častá a dobrá večeře - rýže s hráškem, který se stejně jako v případě fazolí vaří většinou společně s rajčaty a s trochou cibule


17. nyama choma, neboli grilované hovězí maso ve formě špízu... cena za tento oběd se poté odvíjí od počtu kousků masa - podávané s místními chipsy, salátem kachumbari a banánkem (banán místní jedí většinou dohromady s jídlem přímo v talíři)... nevýhoda tohoto na pohled skvěle vypadajícího masa je, že není dodělané tak, jak jsme zvyklí - není měkké, aby se rozpadalo, je na grilu méně minut, je tedy trochu gumové,  což mírně kazí požitek...


18. dalším běžným obědem v restauraci je kuře (až po pařát :-P) s kopcem rýže, který se nám většinou nepodaří dokončit :), fazole a místní špenát, banán


19. zrovna tohle jídlo vypadá na fotce hůř, než to chutnalo :-) doma udělané bramborové chipsy, k tomu brambory na drobno v omáčce s rajčaty a salátek kachumbari


20. další skvělá pochoutka, kterou jsme dostali u našeho kamaráda doma jako předkrm před večeří... brambory lehce rozmačkané s pár rajčaty, trochou oleje a soli


21. kukuřičná kaše ugali s fazolemi... místní lidé kaši ugali opravdu milují, také říkají, že je výživná - myslím si, že spíše dobře zalepí žaludek od hladu - nicméně si ji dopřávají rádi všichni, bez ohledu na "sociální postavení ve společnosti"...


22. rýže s hovězím masem a s něčím jako vývarem - omáčkou z masa


23. dva obědy z restaurace v zemědělském městě Tukuyu - jeden můj a vpravo Martinův: ryba na dva způsoby - v omáčce se sladkými papričkami a smaženo-grilovaná


KROMĚ ZELENINY DALŠÍ NEDÍLNÁ SOUČÁST TANZANSKÉHO JÍDELNÍČKU - ČERSTVÉ A ŠŤAVNATÉ OVOCE :-)


Ovoce je v Tanzanii levné, místně produkované. Pro představu: jeden pomeranč stojí asi 2,50 Kč, banány se liší cenou podle typu, ale začínají od halířů cca po korunu za kus (nakupují se po trsech), papája stojí na trhu od 12 do 25 Kč, podle velikosti, za mango zaplatíte přibližně od 5 korun... Bonusem je, že je to to nejsladší ovoce, co jsem kdy a kde jedla... :-) 


1. pomeranče: mají žlutou až nazelenalou barvu, je to jiný typ než ten středozemní, který se k nám vozí... nejlépe se jí tak, že se oloupe vnější slupka a rozřízne se na půl... pak je to něco mezi džusem a ovocem :)


2. banánový ráj - utržený přímo ze stromu na poli ve vesničce Malawatu, kde bydlíme... banány se kromě přímé spotřeby zpracovávají různě, také podle typů a fáze zralosti... úplně zelené, větší se grilují nebo vaří jako příloha k masu nebo do polívky, z jiných typů se pečou například koláčky na snídani...


3. papája se hodí všude a vždycky, tím lépe ke zpříjemnění práce :-)... od loňkého roku se u mě udržela na pozici nejlepšího ovoce na světě, a myslím, že už ji nic nepřekoná :-)


4. nekonečně úžasná papája...


5. výroba domácího džusu z pomerančů a papáji... můj tanzanský sen :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat