Stránky

neděle 14. července 2013

Jak to jde v Malawatu

Martin:
Dnešní blog bude trošku výjimečný, protože se zaměří na to, co děláme jako neziskovka Maendeleo.
Ve dvou vesnicích na jihozápadě Tanzanie – v Malawatu a Mahangou – máme v současné době dvě osmičlenné skupiny farmářů – pěstitelů rýže, kteří byli naší organizací podpořeni mikropůjčkou (cca 6 000 Kč na jednoho) a taky tím, že jsme jim zprostředkovali poradenské služby. Po včerejšku už „máme“ vlastně jen jednu – pro skupinku, kterou jsme zahrnuli v roce 2011, projekt skončil, když úspěšně splatila půjčku.
A jak si tito průkopníci vedli? Někteří skvěle, jiní průměrně. Protože se rádi chlubíme, vypíchneme ty úspěšné. Jeden ze členů skupinky si díky profitu, který vyprodukoval dobře investovanou půjčkou, zakoupil svoje vlastní políčko (byl bezzemek) a rozestavěl nový dům, další členka si doma vybetonovala podlahu, což je v této oblasti skutečný nadstandard, jiný zase zastřešil své obydlí kvalitní střechou z vlnitého plechu. Ostatní říkají, že si díky projektu polepšili, ale na první pohled viditelné změny jsme u nich nezaznamenali. Zdá se, že tito lidé promarnili šanci, protože minimálně část půjčky neproinvestovali, ale prokonzumovali.
Během předchozích několika týdnů jsme navštívili všechny lidi zainteresované v naší činnosti. Měli jsme několik setkání se všemi členy obou skupin zemědělců. Dozvěděli jsme se spoustu důležitých informací – já ale vypíchnu tu nejdůležitější: projekt Maendelea i přes nedostatky funguje, a lidem, kteří chtějí pracovat, skutečně pomáhá.
Pro další roky výrazně posílíme supervizi a budeme mít konečně možnost po celý rok detailně sledovat to, jak si lidé, které podporujeme, vedou. Byly založeny další čtyři svépomocné skupiny, z nichž dvě budou podpořeny mikropůjčkou a všechny získají zdarma přístup k poradenským službám. Chystáme další mikrofinanční projekt v Mshewe a spoustu dalších věcí, ale o tom až někdy jindy. Až dokončíme práci tady, čeká na nás další v Česku. Budeme shánět peníze na mikropůjčky. Rozpočet musíme naplnit do konce listopadu.
Mějte pohodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat